top of page

Periodontologjia. Simptomat, parandalimi dhe trajtimi i sëmundjeve periodontale

Periodontologjia, trajtimi dhe parandalimi i periodontitit, piorrea

La parodontologia, cura e prevenzione de

Periodontologjia merret me trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve periodontale

Periodontologjia merret me trajtimin dhe parandalimin e sëmundjes periodontale , e njohur më shpesh si " periodontitis " ose edhe më mirë e njohur kohë më parë si "pyorrhea". Periodontiti është, në terma shkencorë, pezmatimi i periodontit , domethënë i gjithçkaje rreth rrënjëve të dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve, ligamenteve alveolare-dentare , alveolave ​​dhe sistemit kockor. Inflamacioni pothuajse gjithmonë për shkak të higjienës së dobët ose të pasaktë të dhëmbëve, e cila, nëse vazhdon me kalimin e kohës, bëhet kronike duke shkaktuar shkëputjen e mishit të dhëmbëve nga dhëmbët dhe duke krijuar formimin e të ashtuquajturve " xhepat paradontale " të cilat nga ana e tyre shkaktojnë dëmtime të kocka alveolare me pasoje uljen e lartesise se saj. Nëse ndodh kronikiteti, dhëmbët fillojnë të lëkunden dhe nëse veprimi nuk merret urgjentisht dhe me metodat e duhura, humbja e dhëmbëve të prekur do të jetë e pashmangshme.

Ne gjithmonë e kemi konsideruar shëndetin periodontal si përparësinë dhe hapin themelor për kujdesin e shëndetit të gojës së pacientëve tanë. Në mungesë të kontrollit të mirë të pllakave bakteriale dhe pasojës së inflamacionit gingival, terapitë dentare janë të dënuara në mënyrë të pashmangshme për dështim.

</s></s>

Parodontologia, cura delle malatie parodontali

Simptomat paralajmëruese të parodontitit

  • inflamacion gingival , që prek rreth 50% të të rriturve, i cili shumë shpesh fillon me gjakderdhjen e thjeshtë të mishit të dhëmbëve gjatë pastrimit të përditshëm të dhëmbëve ose gjatë përtypjes së ushqimeve veçanërisht të forta;

  • ënjtja e mishit të dhëmbëve , të cilat bëhen gjithnjë e më të ndjeshme ndaj kontaktit të furçës së dhëmbëve dhe ushqimit;

  • halitosis , që është, fryma erë e keqe dhe shtrembërimi i ndjeshmërisë së shijes;

  • zgjatja e dukshme e dhëmbëve (përcaktohet nga tërheqja e mishit të dhëmbëve dhe resorbimi i kockave).

Cilat janë shkaqet kryesore që favorizojnë shfaqjen e periodontitit?

Diagnostifikimi dhe trajtimi i sëmundjes periodontale Union Dental Tirana

Praktika për trajtimin e të gjithë pacientëve që vuajnë nga sëmundja periodontale përfshin një fazë diagnostike për një vlerësim sa më të plotë të shëndetit të mishit të dhëmbëve dhe të strukturave mbështetëse të dhëmbëve. Ky vlerësim para së gjithash përfshin mbledhjen e një serie matjesh përmes të ashtuquajturës sondim periodontal , d.m.th. matjen me instrumente të kalibruar të një serie standarde parametrash në secilin dhëmb (thellësia e sulkusit të formuar midis mishit të dhëmbëve dhe sipërfaqes së dhëmbit, tërheqja e mundshme e margjinës të mishit të dhëmbëve krahasuar me pozicionin origjinal, lëvizshmërinë e dhëmbëve dhe të tjerët).

Më pas, radiografitë kryhen sipas protokolleve që lejojnë një vlerësim të saktë të marrëdhënieve ekzistuese në nivelin e indeve skeletore dhe rrënjëve të dhëmbëve. Informacioni i mbledhur në vizitën e parë përdoret për të drejtuar drejt llojit më të përshtatshëm të terapisë paraprake ose fillestare, domethënë kontrollit të inflamacionit aktual dhe aktiv.

I sintomi della parodontite

Terapitë periodontale.

Terapia fillestare zakonisht përfshin heqjen e pllakave bakteriale dhe gurëve të dhëmbëve të pranishëm në nivelin e mësipërm dhe subgingival gjatë një ose më shumë takimeve në varësi të situatës (zakonisht 4 takime në një pacient me një problem të përhapur periodontal.

Pas kësaj faze fillestare, ndodh një fazë e rivlerësimit diagnostik, në të cilën parametrat tashmë të vlerësuar dhe matur në vizitën e parë analizohen përsëri për një vlerësim diagnostik për t'u krahasuar me foton fillestare. Në shumicën e pacientëve, terapia fillestare është e aftë të prodhojë përmirësime të konsiderueshme. Aty ku lezionet mbeten veçanërisht në nivelin e kockave, pasojë e sëmundjes së mëparshme parodontale të patrajtuar, do të jetë e nevojshme një fazë e mëtejshme e terapisë për të korrigjuar defektet.

Në këtë pikë, terapitë periodontale parashikojnë një vlerësim të njëkohshëm të çdo nevoje të mëtejshme terapeutike të secilit pacient (dhëmbë të mundshëm që mungojnë, terapi të mëparshme me probleme, etj.). Së fundmi, mirëmbajtja me kalimin e kohës përmes të ashtuquajturës terapi periodontale e mirëmbajtjes është një parakusht për suksesin afatgjatë.

bottom of page