top of page

Stomatologë Shqipëri. Rimesa dentare, llojet, përparësitë dhe qëndrueshmëria

Dentisti Albania. Faccette dentali, tipologie, vantaggi e duratura

Çfarë janë rimesat dentare?

Rimesat dentare , të njohura edhe si "rimesa estetike" - rimeso, janë shtresa të holla të bëra prej qeramike ose porcelani dhe zakonisht janë zgjidhja më e mirë estetike për të arritur një buzëqeshje perfekte . Ato aplikohen në sipërfaqen e jashtme të një ose më shumë dhëmbëve në rast të dhëmbëve të vegjël ose të dhëmbëve me sipërfaqe të çrregullt, të cunguar, të gërryer, dhëmbë me vrima të vogla, me karies ose diastema. Me rimeso, korrigjohen parregullsi, defekte estetike ose funksionale që lidhen me një formë apo madhësi të papërsosur, por edhe me njolla me ngjyra dhe krijohet një buzëqeshje perfekte dhe rinore. Për më tepër, aplikimi i rimesove rekomandohet gjithashtu për të korrigjuar funksionin e përtypjes të komprometuar nga defektet kongjenitale, në rastet kur një ose më shumë dhëmbë janë të shtrembër dhe nuk lejojnë të kryejnë një përtypje efikase.

Rimesat dentare aplikohen me një ngjitës të veçantë, të padukshëm që garanton ngjitje maksimale në sipërfaqen e dhëmbit, duke maskuar papërsosmëritë pa iu drejtuar ndërhyrjes evazive, ato aplikohen pa anestezi , gjithnjë pa i shkaktuar dhimbje pacientit dhe pa dëmtuar smaltin e dhëmbit. Rimeso zakonisht përdoren nga personalitete të shfaqjeve dhe sporteve për të marrë një buzëqeshje të përsosur

Llojet e rimesave estetike, përparësitë dhe kohëzgjatja

Ekzistojnë lloje të ndryshme të rimesave dentare, të bëra me materiale të ndryshme, të cilat ndryshojnë sipas trashësisë dhe materialit, sipas llojit të problemit që do të zgjidhet. Në përgjithësi trashësia e një rimeso shkon nga 0.3 mm në 0.7 mm, dhe madhësia duhet të korrespondojë saktësisht me atë të dhëmbit në të cilin do të aplikohet.

  • Veshjet prej qeramike dhe porcelani.

Rimesat dhe performanca indirekte më e zakonshme janë qeramika dhe porcelani, këto petë janë estetikisht të bukura, funksionale dhe të qëndrueshme, ato janë shumë të brishta dhe kështu ju duhet t'i kushtoni shumë vëmendje gjatë provës dhe aplikimit në dhëmb.

Rimesat dentare janë një zgjidhje e qëndrueshme dhe mund të kalojnë edhe 10 vjet jetë, por për të siguruar që ato të zgjasin për aq kohë sa të jetë e mundur, një sërë kushtesh janë të nevojshme përveç llojit të materialit, pastrimi dhe higjiena orale gjithashtu ndikojnë , kujdes dhe mirëmbajtje

  • Rimesat e përbëra.

Rimesat e përbëra direkte modelohen drejtpërdrejt në dhëmbin e pacientit me material të përbërë, të përdorur për mbushjet që zgjasin më pak sesa ato në qeramikë dhe porcelan, kohëzgjatja e tyre vlerësohet rreth 3 vjet. ata priren të copëtojnë dhe njollosin shumë më shpejt, por kanë avantazhin e të qenit në gjendje të rikthehen në një seancë të vetme dhe me kosto më të ulëta.

Rimesat e përbëra bëhen zakonisht në një seancë. Procedura konsiston në aplikimin dhe ngjitjen e përbërësit në sipërfaqen e dhëmbit. Smalt dhe struktura e dhëmbëve nuk dëmtohen sepse nuk ka nevojë për bluarje.

Estetica del sorriso intraorale ed extra
  • Avantazhet dhe disavantazhet

Avantazhi i përbërësit është se kërkon vetëm një seancë për aplikimin, sepse rimesat shtresohen drejtpërdrejt në dhëmb. Ata nuk kanë nevojë për asnjë lloj anestezie dhe janë minimalisht invazive për çdo papërsosmëri estetike dentare. Rimesat e përbëra dentare janë më të lira dhe raportojnë një rezultat të menjëhershëm.

Avantazhi kryesor i kësaj teknike është padëmshmëria e saj. Dhëmbi nuk vuan, anestezia nuk sigurohet. Rimeso është e bashkangjitur thjesht në dhëmb, i cili, nën përbërjen, ruan gjendjen e tij origjinale natyrore;

Ndryshe nga rimesat prej porcelani , rimesat e përbëra mund të retushohen ose riparohen drejtpërdrejt në gojë pa e bërë më të gjithë punën. Çdo përkeqësim ose mosfunksionim ose modifikim mund të zgjidhet lehtë dhe brenda një kohe të shkurtër,

Falë mirëmbajtjes dhe kujdesit të duhur, rimesot e përbëra mund të qëndrojnë në gjendje të mirë për një kohë të pacaktuar.

Stabiliteti i ngjyrave të përbërjeve është më i ulët se ai i porcelanit dhe, me kalimin e viteve, tenton të errësohet;

Rimeso të përbëra gjithashtu mund të çahen, edhe pse problemi mund të zgjidhet lehtësisht pa ndryshuar plotësisht rimeso;

Mirëmbajtja e rimesave

Për të mbajtur rimesat dentare gjithmonë në gjendje të shkëlqyeshme për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve dhe për të zgjatur integritetin e petëzave me kalimin e kohës, ka disa indikacione që duhet të ndiqni:

  • Shmangni tymin, i cili mund të njollosë qeramikën,

  • Mos përtypni ushqime shumë të forta, të cilat mund të dëmtojnë ose copëtojnë një pjesë të fletës, kurrë mos i kafshoni thonjtë tuaj,

  • Shmangni marrjen masive të pijeve, pijeve freskuese që tentojnë të njollosin dhëmbët si çaji, kafeja ose vera në mënyrë që të mos ndikojnë në ngjyrën e fletëve

  • Pastroni dhëmbët tuaj shpesh, të paktën tre herë në ditë, gjithashtu duke fërkuar mirë dhëmbët me pllaka për të shmangur grumbullimin e gurit dhe për të mbrojtur dhëmbët dhe mishrat nga pllakat, përdorni fillin dentar të paktën një herë në ditë.

  • Bëni një pastrim profesional tek dentisti juaj një herë në 6-12 muaj

La manutenzione delle faccette
bottom of page