top of page

Stomatologë Shqipëri Stomatologji Konservatore Kariesi dentar, parandalimi dhe terapia konservatore

Dentisti Albania Odontoiatria Conservativa Le carie dentali, prevenzione e la terapia conservativa

Stomatologjia konservatore merret me trajtimin e lezioneve që prekin smaltin dhe dentinën e dhëmbëve me qëllim rikthimin e funksionit normal dhe estetikës së këtyre të fundit.

Prishja e dhëmbëve është një sëmundje degjenerative e indeve të forta të dhëmbit - smaltit dhe dentinës. Shkaku i tij është infektiv: infeksioni fillon në sipërfaqen e dhëmbit dhe më pas vazhdon përbrenda derisa të arrijë në pulpën e dhëmbëve, duke shkaktuar dhimbje dhe inflamacion .

Kariesi dentar, cilat janë simptomat dhe rreziqet, parandalimi dhe terapia

Kariesi dentar - cilët janë faktorët përcaktues?

 • Bakteret

 • Sheqernat

 • Faktorët predispozitë gjenetike

 • Mosha

Kariesi dentar - cilat janë simptomat?

 • Ndjeshmëria ndaj ëmbël

 • Dhimbje (pulpit), tipike për kariesin e thellë

Trajtimi i kariesit dentar përfshin heqjen e indit të infektuar dhe zëvendësimin e tij me material të përshtatshëm. Në rast se përfshirja e pulpës është avancuar, do të jetë e nevojshme të hiqni indin e dëmtuar dhe ta zëvendësoni atë ( endodoncia ).

Le carie dentali, quali sono i sintomi e i rischi, prevenzione e la terapia

Kushtet e përgjithshme që rrisin rrezikun e kariesit janë:

 • Ndryshimet në rrjedhën e pështymës. Pështyma lufton prishjen e dhëmbëve duke zbutur aciditetin e gojës dhe ka një funksion mikrobvrasës dhe imunitar.

 • Hark dentar jo-harmonik (dhëmbë të shtrembër), i cili lehtëson formimin e pllakave kariogjenike duke e bërë të vështirë heqjen.

 • Zakonet e këqija të të ngrënit, d.m.th. rostiçeri i shpeshtë ose konsumimi i tepërt i ushqimeve të ëmbla rrisin rrezikun e prishjes së dhëmbëve.

 • Sheqernat e thjeshta dhe ngjitëse janë më kariogjenet. Frekuenca e lartë e marrjes së sheqerit ruan një pH acid të gojës dhe demineralizimi është i vazhdueshëm.

Për të parandaluar këtë, është e nevojshme të lani dhëmbët preferohet gjysmë ore pas çdo vakt, pasi në minutat e para pas marrjes së ushqimit niveli i lartë i aciditetit në gojë predispozon për demineralizim sipërfaqësor.

Kjo e fundit, e kombinuar me furçat, me kalimin e kohës mund të shkaktojnë erozion kimik.

Terapia e zgjedhur për kariesin simptomatik dhe / ose të kavituar konsiston në heqjen e indit karioz përmes përdorimit të mjeteve mekanike ose manuale, dhe mbushjen e zgavrës së mbetur me materiale të tjera përveç amalgamës së shëmtuar të argjendit për materialet më estetike si p.sh. përbërësi, çimento jonomer qelqi, inlaj në ar ose qeramikë, në varësi të nevojave estetike dhe funksionale.

Trajtimi dhe parandalimi i kariesit dentar

Për parandalimin e kariesit është e domosdoshme t'i nënshtroheni seancave profesionale të higjienës orale të paktën dy herë në vit: prandaj është e nevojshme të shkoni te dentisti juaj, i cili mund të përdorë bashkëpunimin e një higjenisti dentar.

Atëherë do të jetë po aq e rëndësishme që t'i përkushtohemi higjenës së kujdesshme ditore të shtëpisë në gojë , me ndihmën e mjeteve të tilla si pasta e dhëmbëve, furça dhe filli i dhëmbëve.

Mos harroni se fluori ka aftësinë të rimineralizojë smaltin dentar, të bllokojë rrugët metabolike të baktereve përgjegjëse për kariesin dhe të zvogëlojë ngjitjen bakteriale në sipërfaqet e dhëmbëve.

Carie dentali. Union dental Albania
Endodonzia. carie dentaria. Dentisti Albania

Vulosja molare, një praktikë e dobishme kryesore e parandalimit të kariesit është mbyllja e brazdave të molarëve të parë në fëmijët 7-8 vjeç.

Pas kontrolleve të nevojshme okluzale, ai vendos një llak fluori në rrëshirë që intensifikon çlirimin e substancës.

Alsoshtë gjithashtu e mundur të vulosni brazdat dhe gropëzat e molarëve përfundimtarë, duke përdorur rrëshira shumë të lëngshme që fiksohen në dhëmb me gravurë dhe polimerizim.

Në vitet e fundit, amalgamat e argjendit janë pothuajse të braktisura (të cilat kërkonin përgatitje retentive, pra të gjera) në favor të kompozitave.

Përbërja përbëhet nga:

 • Matrica rrëshinore

 • Mbushës inorganik

 • Agjent bashkimi Silane

 • Aktivizues

Matrica e rrëshirës është përbërësi kimikisht aktiv i përbërësit. Fillimisht ndodh në formën e një monomeri lëngu dhe më pas shndërrohet në një polimer të ngurtë (polimerizimi). Matrica është faza e vazhdueshme në të cilën shtohen përbërësit e tjerë.

Pas aplikimit, përbërësit e kuruar nga drita ndriçohen me një dritë me një gjatësi vale të veçantë në mënyrë që të bashkojnë monomeret në polimere. Ky proces është bërë i mundur nga një molekulë që vepron si një foto-aktivizues.

La cura e la prevenzione della carie dentale
La sigillatura di solchi e fossette. Dentisti Albania

Përbërjet në përgjithësi janë materiale që duhet të mbahen larg pështymës dhe lagështisë, në fakt në stomatologjinë konservatore diga e gomës përdoret zakonisht për të marrë izolimin e fushës së funksionimit.

Diga është një fletë e hollë gome në të cilën bëhen vrima, përmes së cilës futen dhëmbët që do të trajtohen. Fleta është e stabilizuar nga një ose më shumë grepa dhe ndoshta nga ligaturat e përbëra nga filli dentar. Jashtë zgavrës me gojë, diga mbështetet nga një hark metalik ose plastik që e mban atë të tendosur.

bottom of page