top of page

Higjiena e gojës, pastrimi i dhëmbëve, higjiena e gojës në shtëpi dhe profesionale,

L'igiene orale, La pulizia dei denti, igeiene orale domiciliare e professionale,

Çfarë është higjiena e dhëmbëve?

Higjiena e dhëmbëve është një trajtim më vendimtar sesa higjiena e gojës, pasi prek pothuajse të gjitha strukturat më të ndjeshme dhe zbatimi i gabuar i saj mund të përkeqësojë shpejt shëndetin e gojës.

Veryshtë shumë e rëndësishme të lani dhëmbët pas vakteve kryesore. Pastrimi i dhëmbëve vepron kryesisht me forcë mekanike, ndërsa pasta e dhëmbëve ka për detyrë ta ndihmojë atë, të freskojë frymëmarrjen dhe funksione të tjera specifike në varësi të përbërjes, por ajo mbetet një ndihmëse e këtij funksioni.

Ashtu si ekzaminimi dentar , pastrimi i dhëmbëve gjithashtu duhet të kryhet dy herë në vit (varet nga secili pacient individual): është një trajtim themelor për të ruajtur një gjendje shëndetësore konstante të smaltit dentar dhe mishit të dhëmbëve.

Higjiena e gojës në shtëpi.

Higjiena e dhëmbëve përfundon rrënjësisht higjienën orale në shtëpi. Kujdesi për gojën tuaj në baza ditore është i domosdoshëm, por nuk mjafton.

Higjiena e dhëmbëve e kryer nga një higjienist çdo 6-12 muaj (në varësi të secilit pacient individual) ju lejon të arrini në zonat më pak të arritshme me mjete shtëpiake (furçë dhëmbësh, pastë dhëmbësh, pe dhëmbësh dhe furçë) dhe të hiqni tërësisht pllakat, gurit dhe bakteret.

Rregullsia e trajtimeve të higjienës dentare parandalon formimin e kariesit dhe të gjitha pasojat e tij: nga pezmatimet e thjeshta të mishit të dhëmbëve deri te rastet më të rënda të piorresë , duke kaluar nëpër periodontit .

  • Si kryhet higjiena e dhëmbëve?

Trajtimi kryhet me një instrument specifik, një shkallëzues të pajisur me një majë metali të bërë dridhës falë emetimit të ekografive.

Kalimi i shkallëzuesit ju lejon të hiqni gurin e dhëmbëve nga muret e dhëmbëve, madje edhe nga ato që normalisht nuk arrihen gjatë higjienës orale të përditshme në shtëpi.

Trajtimi përfundon me kalimin e një furçe rrotulluese, e cila shpërndan një pastë specifike me bazë fluori në dhëmbë: të gjitha për të lustruar çdo vrazhdësi të shtresës së smaltit.

L'igiene orale domiciliare. Dentisti Albania
Igiene orale. Filo interdentale. Dentisti Albania

Higjiena profesionale e gojës

Megjithatë, ajo për të cilën kemi folur është vetëm higjiena personale e dhëmbëve.
Ekziston edhe higjiena profesionale dentare dhe orale , e cila nuk mund të shpërndahet.

Vetëm dentisti ose higjenisti i dhëmbëve mund të kryejë ndërhyrje të caktuara pastrimi, siç është heqja e gurit .

Përveç kësaj, gjatë një seance të higjienës orale, kontrolle periodike mund të kryhen për të shmangur praninë ose përkeqësimin e kushteve patologjike për dhëmbët dhe gojën. Këshillohet të kryeni një kontroll periodik , në një frekuencë që do të vendoset së bashku me një profesionist.

Për këtë arsye, i gjithë rrjeti ynë i klinikave ofron një vizitë të parë diagnostike dhe parandaluese pa ndonjë detyrim.

Dentisti Albania. L'igiene orale professionale
bottom of page