top of page

Stomatologë Shqipëri. Endodoncia, trajtimi endodontik, kariesi dentar

Endodoncia është shkenca mjekësore që merret me dëmtimet e dhëmbëve, sëmundjet dhe trajtimet përkatëse për indet e brendshme të dhëmbëve. Kur këto inde ose indet që rrethojnë rrënjën dentare sëmuren ose dëmtohen për shkak të kariesit ose traumës, trajtimi endodontik lejon shpëtimin e dhëmbit. Terapia endodontike e quajtur ndryshe terapi kanali rrënjë ose devitalizim është terapia kryesore gjithashtu për të eleminuar cistet dhe granulomat. .

Dentisti Albania. Endodonzia, Trattamento endodontico, La carie dentaria

Trajtimi endodontik

Trajtimi endodontik është një ndërhyrje dentare ambulatore që është e nevojshme kur pulpa dhe indet e buta brenda dhëmbit janë të përflakur ose infektuar për shkak të dëmtimit të shkaktuar nga kariesi i thellë, nga rezultati i operacioneve në dhëmb ose nga një traumë që shkaktoi frakturë ose copëtim ose çarje e thellë.

  • Pulpa dentare

Pulpa dentare , e njohur si nervi i dhëmbit, është një ind i specializuar i përbërë nga arteriet, venat, mbaresat nervore dhe qelizat lidhëse. Në epokën e zhvillimit, ky ind ka funksionin e formimit të strukturës mbështetëse të kalcifikuar të dhëmbit dentine tek i rrituri, kur rritja ka përfunduar, pulpa mbetet e kufizuar në dhomën e pulpës dhe kanalet e rrënjës, me funksionet e mbetura të ndjeshmërisë ndaj të ftohtit dhe hidratimit të dentinës .

  • Karijet Dentare

Situata të ndryshme patologjike mund të ndërhyjnë për të prishur gjendjen e shëndetit të pulpës, më e shpeshta e së cilës është kariesi dentar , d.m.th. dekalcifikimi progresiv dhe shkatërrimi i indeve të forta të dhëmbit për shkak të veprimit të mikroorganizmave të pranishëm në pllakën bakteriale .

Nëse nuk ndërhyni menjëherë, zgavra e prodhuar nga kariesi zmadhohet dhe thellohet dhe shtrihet derisa tulit të arrihet nga bakteret me transformime të pakthyeshme për shkak të infeksionit. Kur të arrihet kjo fazë, trajtimi konservativ që lejon mbajtjen e dhëmbit duke shmangur nxjerrjen është terapia endodontike , ose trajtimi i kanalit rrënjë ose edhe devitalizimi më i pavend. Në përgjithësi , Endodoncia synon të ruajë dhëmbët që kanë marrë dëmtime të mëdha në strukturën e tyre që ka çuar në infeksion dhe nekrozë të pulpës, me pasoja akute ose kronike të indeve përreth, pak a shumë të dhimbshme. Endodoncia Moderne përdor instrumente të sofistikuar për diagnostikim dhe terapi , të tilla si mikroskopi kirurgjikal stereo, biomateriale inovative, instrumente në lidhje të veçanta.

Endodonzia.Terapia Canalare. Dentisti Albania

Simptomat dhe trajtimi i kariesit dentar

Kariesi mund të mos tregojë ndonjë shenjë të hershme të pranisë së tij, ose simptomat janë aq të lehta sa nuk shkaktojnë shqetësim. Kjo ndodh veçanërisht në fazat e hershme, por shpesh edhe përballë shkatërrimit të plotë të dhëmbit, pacienti nuk mund të raportojë ndonjë shqetësim të veçantë dhe madje mund të habitet me atë që ka ndodhur pa dhimbje.

  • Kontroll periodik tek dentisti

Vetëm me kontrollin periodik nga dentisti - i cili duhet të kryhet edhe në mungesë të dhimbjes - është e mundur të verifikohet prania e tij nga fazat më të hershme dhe të ndërhyhet me një terapi të hershme dhe për këtë arsye të kufizuar, duke minimizuar dëmtimin dhe duke shmangur dhimbjen e papritur dhe trajtimin urgjent. Prandaj dhimbja, në rastin e dhëmbëve, nuk është një sinjal i besueshëm paralajmërues dhe as një indeks i ashpërsisë së dëmtimit: zgjidhja është një vizitë periodike tek dentisti.

  • Ndjeshmëria ndaj të ftohtit

Ndjeshmëria e tepërt ndaj të ftohtit është një simptomë që duhet të merret në konsideratë, por nuk është një tregues unik i pranisë së një kariesi . Mund të shkaktohet gjithashtu nga zbulimi në nivelin e qafave për shkak të sëmundjes periodontale , nga gërryerja nga një furçë dhëmbësh e përdorur gabimisht, ose nga një aciditet i veçantë i zgavrës me gojë, erozioni nga marrja e tepërt e ushqimeve acidike si agrumet ose uthulla, ose nga situatat kushte patologjike si refluksi gastroezofageal. Bluarja ( bruksizmi ) ose çarjet gjithashtu mund të shkaktojnë mbindjeshmëri ndaj të ftohtit.

Endodonzia. carie dentaria. Dentisti Albania

Për më tepër, shenja e dhimbjes në të ftohtë apo edhe në ushqime të ëmbla ose të kripura mungon plotësisht në dhëmbët e trajtuar tashmë në mënyrë endodontike. Pjesa e ndjeshme është tul dhe nëse tul është në nekrozë, ose është hequr për një terapi të mëparshme të kanalit rrënjë , kjo simptomë mungon. Duhet të theksohet në këtë drejtim se kariesi sulmon si dhëmbë të shëndetshëm ashtu edhe dhëmbë të trajtuar më parë ose devitalizuar indiferentisht dhe me të njëjtin intensitet.

bottom of page